top of page
Zoeken

Vaderdag
Voor velen is vaderdag een leuke dag met (zelfgemaakte) cadeautjes en in het zonnetje gezet worden. Voor anderen is het een beladen dag, de confrontatie met de lege plek aan tafel en het gemis deze dag extra groot is. De eerste vaderdag zonder vader, een vaderdag zonder kind of een vaderdag waar het ongewenst kinderloos zijn pijn doet.

Vaderdag is niet een dag om hen te vergeten die zo worden gemist. Kook zijn lievelingsgerecht, ruik eens aan zijn luchtje dat hij altijd op had, vraag lieve mensen om u heen om bij u te komen eten of maak met elkaar een wandeling. Noem de naam van degene die u zo mist en haal herinneringen met elkaar op. Soms helpt het om uw gevoelens op te schrijven of een collage van foto’s te maken, waar u met een lach op het gezicht aan terug denkt.

Kinderen die nog op school zitten, kunnen zich in buitengesloten voelen als de klasgenootjes een knutselwerk voor hun papa maken. Overleg eens met de leerkracht om deze kinderen iets te laten maken dat bijvoorbeeld kan worden neergelegd op het graf van zijn/haar papa. Of denk aan een mooi knutselwerk met of zonder foto om thuis een mooi plekje te geven als herinnering. Of iets te laten maken voor iemand anders die voor het kind op dat moment heel belangrijk is.

Je bent zeker niet de enige die verdriet heeft op vaderdag. Je kunt ook iets liefs doen voor anderen die op een andere manier verdriet hebben. Zoals het echtpaar dat naast je woont en geen kinderen kan krijgen, jouw vriendin waarvan de vader dementerend is en haar niet meer herkent of de bevriende vader van school die zijn kind zo verschrikkelijk mist. Het delen van verdriet kan de pijn wellicht een beetje verzachten.

Doe iets liefs voor jezelf, laat je verdriet toe en sta stil bij de mooie herinneringen. Geef deze dag extra aandacht aan jezelf of aan je dierbare die hiermee te maken heeft. Sta jezelf toe om je verdriet toe te laten en sta stil bij alle mooie herinneringen in je leven.


Comments


bottom of page