top of page
Zoeken

Hoe huisdieren afscheid nemen


Hond en baasje

Een huisdier in de rouw na het overlijden van het baasje, kan dat? Ja, dat is zeker mogelijk, want dieren voelen vaak meer aan dan wij denken.


Kent u het verhaal van Hachiko, die jarenlang op het treinstation in Shibuya wachtte op zijn overleden baasje? Of het verhaal van Greyfriar Bobby, die na het overlijden van zijn baasje 14 jaar lang het graf van zijn baasje bewaakte? Huisdieren, zoals honden en katten, kunnen behoorlijk van slag en in de rouw zijn na het overlijden van hun baasje. Ze hebben zich zo gehecht aan hem of haar, dat ze volledig in de war zijn als hij of zij er niet meer is. Net zoals ze blijdschap aanvoelen, voelen ze ook het verdriet en de spanningen van de andere familieleden.


Welke veranderingen kunt u in hun gedrag ervaren? Ze kunnen rusteloos zijn, om extra aandacht vragen bij anderen en verminderde eetlust hebben. Of ze gaan op zoek naar hun overleden baasje: ze lopen het huis door, snuffelen in de kamers, kijken uit het raam of wachten bij de voordeur. Ook kan er tijdelijk minder interesse zijn in hun speeltjes. Ieder huisdier zal anders reageren. Probeer begrip en geduld te tonen voor het dier, ondanks uw eigen verdriet. Geef ze extra aandacht en behoud hun dagelijkse routine en activiteiten, zoals spelen, wandelen en het geven van hun favoriete lekkernij. De dagelijkse routine helpt hen af te leiden van het verlies.

Betrek de huisdieren bij het afscheid van hun overleden baasje: laat ze dichtbij komen en snuffelen aan hem of haar en geef ze de ruimte om bij de kist te gaan liggen. Laat het dier zien dat de uitvaartkist het woonhuis of het hospice wordt uitgedragen en in de rouwauto wordt geplaatst.


Het is fijn om een rustige omgeving voor het huisdier te creëren. Vermijd harde geluiden of drukte als dat hen onrustig maakt. Wellicht kan het hen helpen om ze in hun vertrouwde kamer of op hun favoriete plek te laten zijn, zodat ze zich op hun gemak voelen.


Als de gedragsveranderingen langere tijd aan blijven houden, informeer dan eens bij de dierenarts of iemand die hierin gespecialiseerd is wat je kunt doen om het dier te helpen.Kun je een huisdier, zoals een hond, meenemen naar de uitvaart?


Informeer vooraf bij de uitvaartbegeleider of dit op de desbetreffende locatie is toegestaan en denk goed na of het dier zich op het gemak voelt in een drukke en emotionele omgeving. Comfort en veiligheid op de afscheidslocatie zijn belangrijk: neem voldoende water, lekkernijen en hun eigen mandje of kleedje mee. Om te voorkomen dat het dier rond gaat lopen of andere mensen stoort die zich daarbij niet op hun gemak voelen, is het raadzaam om de hond aangelijnd te houden.

Uitvaarten kunnen langer duren dan de spanningsboog van het huisdier aan kan. Dan is het juist heel fijn als er iemand op de achtergrond aanwezig is om het huisdier mee naar buiten te nemen als deze onrustig wordt.


Het meenemen van een huisdier naar een uitvaart is een persoonlijke keuze en hangt af van verschillende factoren. Houd rekening met het welzijn van het huisdier en de verwachting van anderen en maak een weloverwogen beslissing die het beste is voor het dier en alle betrokkenen.


Comments


bottom of page