Zoeken

Het coronavirus en uitvaarten: Dit zijn de huidige maatregelen en alternatievenAls uw dierbare overlijdt wilt u graag afscheid nemen met uw familie, vrienden en bekenden. Samen rouwen, herinneringen ophalen en met elkaar het verlies delen.

De vergaande maatregelen die zijn getroffen door het RIVM om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben helaas ook gevolgen voor het afscheid nemen van een dierbare. Wij zijn verplicht om aan deze regels gehoor te geven en hebben ze voor u op een rijtje gezet. Inclusief aanvullende alternatieven. Onze service blijft ongewijzigd. Samen met u organiseren we een persoonlijk en waardevol afscheid.


Wat te doen bij overlijden? U kunt ons gewoon bellen op ons telefoonnummer 06-20380224. Wij zullen in dit gesprek bespreken wat de volgende stap is. Uiteraard nemen we daarbij alle door het RIVM gestelde maatregelen in acht (handen wassen, geen fysiek contact en 1,5 m afstand houden). We komen nog gewoon naar u toe om de uitvaart te regelen. Bij (vermoedelijke) van het virus regelen we de uitvaart zoveel mogelijk telefonisch, via facetime of skype.


Mogen we de overledene nog aanraken? Het virus kan, ook als het lichaam gekoeld wordt, tot 3 dagen overleven. Ons team dat de overbrenging en/of laatste verzorging doet, zal beschermende kleding dragen. Uit voorzorg worden handen en gezicht van de overledene extra gewassen. Als u uw dierbare aanraakt, wat heel begrijpelijk is, dan raden wij u aan om daarna uw handen te wassen met desinfecterende zeep. En het is heel erg verdrietig, maar liever geen kus meer geven.


Hoe kunnen we afscheid nemen?

Een (thuis)opbaring behoort vooralsnog steeds tot de mogelijkheden, ook met de kist open. Uit voorzorg kan er een glazen plaat over de kist gelegd worden. Dit zal per situatie bekeken worden. De overheid adviseert dringend om bij een thuisopbaring en thuisuitvaart maximaal twee gasten per dag te ontvangen. Er moet dan wel genoeg ruimte zijn voor iedereen om 1,5 meter afstand te bewaren. Met twee gasten wordt bedoeld alle mensen die niet tot het huishouden behoren waar de thuisopbaring of thuisuitvaart wordt gehouden.

Dit advies geldt ook voor opbaringen/plechtigheden in de eigen tuin. Kinderen onder de 12 jaar hoeven hierbij niet meegeteld te worden. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven ook geen 1,5 meter afstand van anderen te houden en ze hoeven ook geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Kinderen onder de 12 dienen wel meegerekend te worden op externe locaties als daar door de ruimte bijvoorbeeld maximaal 50 mensen (op 1,5 meter) bijeen kunnen komen.


Het bijwonen van uitvaartplechtigheden in het bijzijn van max. 100 personen is toegestaan en mits de ruimte dit toelaat (min. 1,5 m afstand van elkaar houden). Gelegenheid tot samenzijn en catering is mogelijk indien dit plaatsvindt op dezelfde uitvaartlocatie.

Wij zullen, in overleg met u, er alles aan doen om samen te kijken naar wat wel mogelijk is om zo een passend mogelijk en waardig afscheid te creëren. En op een later moment, als de maatregelen niet meer van kracht zijn, wellicht een herdenkingsbijeenkomst te organiseren met foto’s, muziek en/of sprekers. Bij een aantal crematoria is het mogelijk om familie, vrienden en andere bekenden via een livestream mee laten kijken naar het afscheid. In de kerk kan deze veelal via kerkomroep.nl beluisterd worden. Alternatief is om een externe partij in te huren om de uitvaart te laten filmen/fotograferen, zodat de beelden (later) gedeeld kan worden.

Het is mogelijk om gebruik te maken van ons online condoleanceregister waarin iedereen, herinneringen, foto’s, video’s en persoonlijke anecdotes kan plaatsen.


Hoe kunnen wij de nabestaanden condoleren?

Condoleren zonder handen schudden, een kus geven of omhelzen. Een mooi en warm gebaar is om elkaar te condoleren met de hand op het hart. Stuur een kaartje of brief aan de familie met een persoonlijke boodschap of herinnering aan de overledene. Of plaats een bericht op het online condoleanceregister, als die door ons namens de familie is geopend.


Tot slot

Het is wellicht overbodig om te noemen, maar bent u uitgenodigd voor de uitvaart en heeft u gezondheidsklachten? Handel dan volgens de RIVM-richtlijnen en blijf thuis, zowel in uw eigen belang als in die van de nabestaanden.


De afgekondigde maatregelen gelden totdat het RIVM anders beslist en de maatregelen versoepelt en/of opheft. Wij realiseren ons dat deze enorme impact hebben. Gezien de bijzondere omstandigheden hopen wij op uw begrip. Neem gerust contact met ons op als u aanvullende vragen heeft. Laatste update: 25 april 2021