Zoeken

Koninklijk afscheid


Balsemen …


Het waren de verre voorvaderen die al nadachten over de conservering van overledenen. Zo ontwikkelden de Egyptenaren, Romeinen en Grieken ieder hun eigen balsemtechnieken. Het fenomeen “balsemen” was voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland nog onbekend. In 1955 werd de nieuwe Wet op de Lijkbezorging van kracht, waarbij alle vormen van conservering nog steeds verboden waren, met uitzondering van de leden van het Koninklijk Huis.


De familie met wie ik in gesprek ben over het afscheid van hun vader en opa reageert verbaasd als ik hen wijs op de mogelijkheid van balsemen. Verbaasd, omdat zij dachten dat balsemen van een lichaam was weggelegd voor leden van het Koninklijk Huis. “Het klinkt zo chique” is hun eerste reactie.


Ik leg uit dat de lichte balseming sinds 1 januari 2010 is toegestaan in Nederland en hoe het balsemen van een lichaam in zijn werk gaat. Balsemen is te vergelijken met nierdialyse. Na een aantal handelingen wordt een conserverende vloeistof ingebracht. Hierdoor kan eenvoudig in de eigen vertrouwde thuisomgeving zonder koeling opgebaard worden. Geen hinderlijk gebrom van de koeling. Geen koud lichaam, geen bleke huidskleur. Het is zelfs mogelijk dat verkleuringen onder de huid verminderen. “Dat zal vast heel duur zijn” is hun tweede reactie. Ik vertel hen dat dit heel erg meevalt en de kosten voor balseming bijna gelijk zijn aan die voor een thuisopbaring met gebruik van een koeling.


Meneer is een zeer geliefde vader en opa van een groot gezin. Tot aan de dag van de uitvaart wordt hij liefdevol omringd en is het voor iedereen mogelijk om afscheid van hem te nemen, thuis in zijn vertrouwde omgeving. De balseming maakt het afscheid niet makkelijker, maar wel veel toegankelijker. De prettige warmte in de huiskamer, het vasthouden van zijn handen, een liefdevolle aanraking van zijn gezicht. Voor deze familie blijkt balseming de juiste keuze. Op de dag van de uitvaart wordt meneer door zijn kinderen en kleinkinderen met de loopkoets naar de kerk gebracht, waar zijn voltooid leven met prachtige woorden wordt herdacht.


Een mooi afscheid, een Koninklijk afscheid…

Loft Uitvaartbegeleiding

Contact

Ieder afscheid is bijzonder en een herinnering voor altijd. Met oog voor details zet Loft zich met zorg, tijd en aandacht in voor een afscheid dat bij u en de overledene past.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Loft verzorgt uitvaarten in Heemstede, Bennebroek, Hillegom, Vogelenzang, Lisse, De Zilk, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Haarlem, Velsen en omliggende plaatsen.
Op verzoek ook elders in Nederland.
  

In samenwerking met Bureau APS en Bloemen van Ruth

Overlijden melden of vrijblijvend een afspraak maken? Bel ons: 06 - 203 802 24
BureauAPS_Loft_Logo2.png