top of page
Zoeken

Je geliefde herdenken op Valentijnsdag
Per jaar verliezen zo’n 55.000 mensen hun partner door overlijden. Hoe mooi zou het zijn als we op dagen als Valentijnsdag ook aandacht vragen voor de nabestaanden die hun geliefde moeten missen, zodat het een dag wordt voor ons allemaal.

Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari en is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven waarbij cadeautjes, bloemen of kaarten. Door alle aandacht die er aan de liefde wordt gegeven en vooral is gefocust op geluk, kan het een pijnlijke dag zijn voor degenen die afscheid hebben moeten nemen van hun dierbare. Het gemis is extra groot als de wereld om je heen uit gelukkige stelletjes lijkt te bestaan, terwijl jij moet stilstaan bij het grote gemis van jouw dierbare.

Iedereen gaat anders om met verlies. Het kan helpen om Valentijnsdag niet alleen te zien als een gelegenheid om dingen samen te doen. Je kunt ook invulling geven aan deze dag door stil te staan bij de mooie herinneringen van jullie samen. Je kunt een nieuwe traditie of nieuw ritueel starten: steek een extra kaarsje aan, luister naar jullie favoriete muziek of schrijf een mooie brief aan je dierbare. Wist u dat Gedenkpark Westerveld bij de ingang een “Brievenbus voor de Hemel” heeft staan? Vier en gedenk het leven dat jullie samen hebben gehad. Valentijnsdag is een dag waarop alles mag en niks moet. Rouwen is topsport en vergt veel van jou. Leg jezelf in de watten, of laat je in de watten leggen. Koop een mooie bos bloemen of een doos chocolade of kook de favoriete maaltijd van je dierbare. Koop een taartje voor bij de koffie, spreek af met een vriend(in) en/of maak een lange wandeling. Het maakt niet uit wat je doet, er is geen goed of fout. Het opschrijven van je emoties in een mooi boekje werkt therapeutisch en kan je helpen bij het verwerken van je verdriet. Omring je met familie/vrienden en sta open voor hun liefde en steun. Vertel ze gerust dat je opkijkt tegen deze dag, het mag er allemaal zijn.

Tot slot nog een tip voor vrienden, familie en collega’s: Valentijnsdag is een goed moment om extra aandacht te geven aan iemand in je omgeving die een verlies ervaren heeft. Vaak is een kaartje of een WhatsApp berichtje met “Ik denk aan je” al genoeg….

Laten we, ook deze Valentijnsdag samen zorgen voor de ander.


Comments


bottom of page