top of page
Zoeken

In goede handen...
Een aantal weken geleden…


…ontving ik een mail van meneer met de vraag of ik de uitvaartwensen van zijn vrouw wil komen bespreken en vastleggen.


Ik kom thuis bij een liefdevol jong gezin. Mevrouw is ernstig ziek en wordt niet meer beter. Ze had zo gehoopt dat ze nog langer de tijd zouden hebben om samen met haar gezin door te brengen, maar helaas. Dapper maken ze samen keuzes voor de uitvaart, hoe zij dit willen en wat bij hen past. Het geeft hen rust als alles geregeld is, zodat ze de resterende kostbare tijd aan elkaar kunnen besteden.


Na een paar weken ga ik nog een keer langs. De conditie van mevrouw is hard achteruit gegaan en als ik weg ga realiseer ik mij dat dit de laatste keer is dat ik haar spreek. Ik slik mijn emoties weg.


Als mevrouw is overleden wordt ze gebalsemd en blijft ze thuis bij haar gezin. Ik heb een kistje met houten hartjes achtergelaten, waarop gekleurd en geschreven kan worden. Wat is het prachtig om te zien dat klasgenootjes van een van de kinderen daar invulling aan hebben gegeven. De beschreven hartjes worden in het houten herinneringsframe gedaan waardoor er een mooi mozaïek ontstaat.


Na een aantal natte en frisse dagen volgt er een rustige herfstdag met een zonnetje en geen zuchtje wind. Het is de dag van de uitvaart en brengen we mevrouw met de loopkoets naar de kerk en de begraafplaats. Ze wordt begeleid door een indrukwekkende stoet aan belangstellenden. De kerk is bomvol, er ligt een zee aan bloemen en er volgt een mooie kerkdienst in een modern jasje. Er wordt onder andere geluisterd naar het indrukwekkende lied “In goede handen”.


Na afloop van de begrafenis volgt de condoleance en ook daar worden de hartjes door vele belangstellenden beschreven. We zetten er een tweede herinneringsframe bij. De beschreven hartjes worden na afloop aan het gezin overhandigd, in de hoop dat het hen enige troost biedt.


De belangstellenden ontvangen een gegraveerd houten hartje als herinnering aan mevrouw met de tekst: “In goede handen”.


Op verzoek van mevrouw wordt er een collecte voor de Stichting Bretels gehouden. De stichting die jonge gezinnen ondersteunt waarvan een ouder is overleden of op korte termijn komt te overlijden. Voor mevrouw en haar gezin heeft de Stichting Bretels al veel kunnen betekenen en heeft mevrouw het vertrouwen dat haar gezin bij Bretels “In goede handen” is…

Comentarios


bottom of page