top of page
Zoeken

Het heeft zo moeten zijn...
Nooit meer en voor altijd…


Het is dinsdag, ik bedenk mij dat ik nog een keer bij De Nieuwe Lente in Heemstede langs zou gaan. Dit is een centrum op het gebied van gezondheid en complementaire geneeskunde. Ook worden er yoga-lessen gegeven en ruimtes verhuurd voor seminars of workshops. Het is een prachtige locatie, enigszins “verstopt” tussen de winkels in, maar heel sfeervol ingericht. Rust, licht en meer dan 20 specialisten verzorgen hier zo’n 25 therapieën. Na een rondleiding en kennismaking met de eigenaressen ga ik enthousiast naar huis en zie weet ik al dat ik zeker gebruik ga maken van de beschikbare ruimtes voor een workshop en/of lezing dit jaar.

Een paar dagen na mijn bezoek word ik gebeld. Mevrouw geeft aan dat ze mijn naam heeft doorgekregen van een vriendin van haar, oftewel dezelfde dame die mij eerder die week heeft rondgeleid in de Nieuwe Lente. Het heeft zo moeten zijn… De echtgenoot van mevrouw zit in een euthanasietraject en de datum is vastgesteld. Ze willen graag samen met mij kennismaken en de laatste wensen bespreken. Er volgen een paar gesprekken, waarin we stap voor stap de wensen en de mogelijkheden bespreken. De woonkamer straalt liefde, rust en sereniteit uit. Yoga en mantra is het sleutelwoord. Wat fijn dat ik meneer nog kan spreken, hem heb leren kennen en kunnen luisteren naar zijn levensverhaal. wat heeft hij al veel moeten doorstaan, groot respect voor de wijze waarop deze jonge man er mee omgaat.

Op de bewuste dag word ik gebeld, meneer is overleden. Na de verzorging leggen we meneer in de door hem uitgekozen kist met stoffen bloemenprint gelegd. Meneer heeft voor deze kist gekozen omdat deze zacht aanvoelt en een hoge aaibaarheidsfactor heeft. Dit maakt de afstand voor zijn nabestaanden zowel letterlijk als figuurlijk kleiner. In de “yoga” kamer wordt meneer opgebaard. Zijn (witte) sneakers zijn typerend voor hem. Het shiva-beeld staat achter hem op een tafeltje en de kaarsjes branden.

In de dagen die volgen bouwen we, samen met mevrouw, stap voor stap de uitvaart op. In alle rust en met alle tijd die nodig is. Wat moet nu en wat kan later. Muziek en foto’s worden uitgezocht. Onze drukker maakt een prachtige rouwkaart en een herinneringskaart om na afloop van de uitvaart mee te geven. Hierbij wordt de afbeelding van de stoffen bloemenprint gebruikt. Het vormt een prachtig geheel.een eigen uitvaartonderneming onder de naam Loft uitvaartbegeleiding. Loft staat voor loyaal, open, flexibel en transparant. Dat is waar ik voor sta en ik wil uitstralen met mijn onderneming.


De dag van de uitvaart breekt aan. Alle belangstellenden nemen een bloem mee die wij in manden steken, waardoor prachtige wildboeketten ontstaan. Vriendinnen van meneer begeleiden hem naar de aula. Mantra-meditatie muziek klinkt door de aula, de kaarsen branden en de manden met de bloemen plaatsen we aan weerszijden van meneer. Prachtige speeches over het leven van meneer, wie hij was, waar hij van hield en hoe zwaar de laatste periode in zijn leven is geweest. Aan het einde van de ceremonie wordt live mantra gespeeld en gezongen, begeleid door een harmonium. Voor mij een, tot dat moment, nog onbekend muziekinstrument. Wat was het mooi. Kippenvel, zo intens gespeeld en gezongen. Belangstellenden hebben dierbare herinneringen aan meneer meegenomen. De zilveren schaal wordt gevuld met brieven, kaarten en andere aandenken.

Het daadwerkelijke afscheidsmoment volgt, mevrouw moet haar grote liefde “fysiek” loslaten. Familie en vrienden omringen haar, bieden een schouder en ondersteuning waar nodig. De herinnering aan en liefde voor meneer nemen zij voor altijd met zich mee.

Comentarios


bottom of page