top of page
Zoeken

Voltooid leven


De circle of life is het beleven van een leven, een tocht door alle tijden, het verhaal van de mens. Van generatie op generatie.


Door de jaren heen werd haar wereld steeds kleiner. Dierbaren om haar heen vielen weg, haar gehoor en zicht werden steeds minder. Ondanks dat kon ze tot het laatst nog scherp uit de hoek komen en woonde ze tot haar 99e jaar geheel zelfstandig. Ze was zelf geen huiler, ze was keihard voor zichzelf, ze klaagde nooit.


Lezen, puzzelen, televisie kijken, het ging niet meer. Voor haar duurden de dagen steeds langer, de hoogtepunten van de dag werden het nuttigen van maaltijden en de bezoekjes van de dierbaren om haar heen. Ze vond zichzelf een last voor anderen. Ze zei steevast: vanavond maar naar bed en morgen niet meer wakker worden.

Op eerste kerstdag is ze ongelukkig gevallen en brak ze haar heup. Een een dag later is ze rustig ingeslapen. De afgelopen week heb ik een dubbelrol gehad: die van kleindochter en die van uitvaartbegeleider. Wat was het mooi en dankbaar om als kleindochter de laatste reis van oma te kunnen regelen op de traditionele wijze zoals zij dat graag wilde. Bijzonder om te zien dat er, ondanks haar hoge leeftijd van 101 jaar, nog zoveel mensen bij haar afscheid aanwezig waren.


Lieve oma, we gaan u missen, maar het is goed zo, uw leven is voltooid.

Opmerkingen


bottom of page