top of page
Zoeken

Begrafenisondernemer of uitvaartbegeleider: ach, het maakt ons niets uitBegrafenisondernemer is nog steeds een ingeburgerd begrip. Regelmatig horen wij families bij binnenkomst zeggen: “De begrafenisondernemer is er”.

Ach, het maakt ons niet uit, begrafenisondernemer of uitvaartbegeleider. Wat er voor het team van Loft echt toe doet? Dat de nabestaanden in liefde afscheid kunnen nemen op een wijze die past bij het geleefde leven van hun dierbare.


Voor 1990 had de uitvaartbranche een stijf en stoffig imago. De begrafenisondernemer werd betiteld als “zwarte kraai”, “knekelman” of “lijkbezorger. Oftewel een man in een matig passend zwart pak met hoge hoed, die als een slechte toneelspeler de somberheid verbaal en non-verbaal tot uitdrukking bracht. De “kraai” was puur gericht op de organisatie van de uitvaart: keurig, ordelijk en hygiënisch. Het kwam ook voor dat de plaatselijke timmerman, die toch al de kist timmerde of iemand van de kerk, die toch al de dienst zou leiden, degene was die ook de uitvaart voor de familie regelde.


De afgelopen 30 jaar heeft een vernieuwing plaatsgevonden, mede door de ontkerkelijking, de toename van het aantal crematies, de diversiteit aan culturen én mensen die zich wilden voorbereiden op hun uitvaart omdat ze wisten dat ze niet lang meer te leven hadden. De komst van de betrokken, empathische en passievolle uitvaartbegeleider. Ook wel genoemd: uitvaartverzorger, uitvaartleider, funeralplanner of uitvaartplanner.


Waar de ouderwetse begrafenisondernemer regelmatig het heft in eigen hand nam en aan de nabestaanden vertelde: “Zo hoort het”, pakt de hedendaagse uitvaartbegeleider het heel anders aan. Bij binnenkomst staan alle zintuigen op scherp: wat hoor je, wat zie je, wat voel je, welke sfeer heerst er? De uitvaartbegeleider probeert de rust terug te brengen in de emotionele rollercoaster, waarin de nabestaanden zich op dat moment bevinden. Een luisterend oor wordt geboden, op de tijd wordt even niet gelet en er wordt gevraagd naar de specifieke wensen. Alternatieven, rituelen en suggesties worden aangeboden. Stap voor stap wordt de uitvaart vormgegeven. Er wordt meegedacht in mogelijkheden, of het afscheid nou groots of intiem is. Ieder afscheid is bijzonder, ieder mens is uniek.


Loft Uitvaartbegeleiding, wij begeleiden uw uitvaart met zorg, aandacht en tijd!


bottom of page